Byudvikling i Brabrand har sine konsekvenser

Aarhus udvikler sig som by og det mærker man også i Brabrand. Butikker, der har levet og åndet i området i mange år, er på vej til at lukke. Det er der flere eksempler på.

På hovedgaden i Brabrand prydes gadebilledet af fine, store, røde og idylliske murermestervillaer fra starten af 1900-tallet. De indgår i en aldeles naturlig symbiose med mere moderne murstenshuse fra 1980’erne til 00’erne. Men forandringen truer forude, for der er varslet byfornyelse i Århus og omegn, og Hovedgaden i Brabrand undslipper ikke. Salon Fleur og indehaver Lotte Stærk er blevet nødsaget til at opsige sit lejemål gennem 30 år.

Samme dystre skæbne falder over naboen, den lokale kiosk, Brabrand Kiosk, det forlyder, at begge bygninger er blevet opkøbt af et konsortium. Der angiveligt ønsker at rive de eksisterende bygninger ned og bygge et lejlighedskompleks.

 

Nevtej Sharmas kiosk har en central placering og en vigtig betydning for Hovedgadens beboere.

 

Det er en udvikling, som ærgrer ejeren af Brabrand Kiosk, Nevtej Sharma. Han har haft kiosken i 18 år. Han fremstår som midtpunktet for gadens liv, og al aktivitet foregår enten i eller omkring den arbejdsivrige inders hjertebarn.

Alle er velkomne i Nevtejs kiosk

Der bliver ikke skelnet mellem, om man kommer fra Montenegro og lige har haft en træls mandag og humøret ikke står på sit højeste, eller om man kommer fra Sydafrika og har en meget bestemt og ufravigelig tro på, at Dansk Folkeparti udelukkende består af fascister og racister.

En anden person, som føler sig presset af de stigende omkostninger ved at have en forretning i Hovedgaden i Brabrand, er, Lise Thilo, der beskriver sig selv som semiprofessionel billedkunstner. Hun har sit eget atelier på Hovedgaden, men det er ved at synge på sidste vers. Næste skridt bliver at hendes atelier skal flyttes hjem i villaen i et nybygget anneks. Tidligere har Lise haft sit Atelier i Jægergårdsgade, men nu har Lise, som er uddannet pædagog og har formidlet glæden til billedkunst til store og små, affundet sig med at have billedkunsten mere er en hobby end et job. Men hun har følt gentrificeringens indtog i Århus på egen krop og i sit eget erhverv.

 

“Alle baggårde og hyggelige kreative miljøer er ved at være en saga blot, der bliver jo bygget halvanden værelseslejligheder alle steder,” siger Lise Thilo

Den eneste forretning, som virker fuldstændig upåvirket af denne udvikling, er den prominente Bang og Olufsen butik på hjørnet af Hovedgaden og Tværvej. Sælgeren Klaus fortæller, at det er den ældste B&O forhandler i Danmark. Det startede som en kombineret cykel- og radioforhandler i 1931. Der er tale om en vaskeægte familieforretning, der begyndte med Niels Loft i 1931. I 1998 overtog tredje generation Loft foretagendet.

Udenfor i den overraskende lune oktober sol sidder Gunter Bach og Morten Fogh, de er i gang med at fortære dagens middagsmad bestående af pomfritter, cigaretter og sjofle vittigheder. De beretter om deres mission på Hovedgaden, de er nemlig ansat hos Stofa. De er med til at opgradere internethastigheden. Gunther, som har arbejdet i branchen i sytten år, mener selv, at det er et fåtal, som kan mærke forskellen. Men han medgiver dog, at det gør området mere attraktivt for unge, studerende og børnefamilier. Han forstår også godt, hvorfor unge mennesker eksempelvis afskrækkes fra at flytte for langt væk fra Århus, eftersom hans eget landsted nord for Århus har langsomt internet og en ustabil mobildækning.

Et par hundrede meter fra Nevtejs kiosk, finder man det velkendte gule netto skilt, betryggende med et ensartet sortiment, en behagelig forudsigelighed og matchende uniformer. De elektriske døre åbner og indenfor sidder en mandlige kasseekspedient med et ganske imponerende skæg, der har udviklet sig rundt om hans kæbeben. Han udbryder høfligt, men bestemt til den tørklædebærende kunde ” salaam alaikum”. Hun svarer med et koket lille buk med hovedet og et sagte ”salaam alaikum”.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *