Kritisk Interview

Smøgen er en dejlig ven

Tobaksindustrien skal have lov til at reklamere med hvor skønt, dejligt og socialt rygning er. Det mener Jakob Rixen folketingskandidat i Aarhus Kommune for Liberal Alliance.

Foto: Helside reklame i Familie Journalen fra 1973.

I årtier har den danske stat postet penge i anti-rygekampagner for at nedbringe antallet af rygere i Danmark. I 2002 vedtog folketinget et totalt forbud mod tobaksreklamer i Danmark. Men det mener Jakob Rixen fra Liberal Alliance ikke er en opgave, som staten skal påtage sig.

”Rygning er en privat sag, om du har lyst til at ryge cigaretter eller ej, er op til dig. Det er ikke noget, politikere skal blande sig i.” siger Jakob Rixen folketingskandidat for Liberal Alliance

Antallet af rygere er steget i de seneste år i Danmark, og den tendens bekymrer Niels Them Kjær, som er leder af tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse. I Norge er der 5% i aldersgruppen 16-24år, som er rygere i Danmark er tallet 17% for 16-24årige.
Ifølge Niels Them Kjær har en ting dog for alvor gjort udslaget i Norge, og det er prisen for en pakke cigaretter.

– Nordmændene har hævet prisen for en pakke cigaretter til omkring det dobbelte af, hvad en pakke koster i Danmark. Og det har virkelig haft en mærkbar effekt.

Der er dog bred enighed om, at tobak har store sundhedsmæssige konsekvenser for rygere.

”Selvfølgelig har rygning sundhedsmæssige konsekvenser, det er uomtvisteligt, det ville være det sammen som at sige, at jorden er flad at sige noget andet,” siger Jakob Rixen fra Liberal Alliance

De praktiserende Lægers Organisation ser også tobaksrygning som et alvorligt sundhedsproblem.

”Gennemsnitslevealderen i Danmark er en af de laveste i hele den vestlige verden. Tobak er suverænt hovedårsagen til det. Det må man som regering forholde sig til,” siger Jonas Heltberg Kommunikationschef hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO)

Jakob Rixen fra Liberal Alliance er dog ikke enig med selve målet om at forhindre, at flere danskere ryger.

”Jeg har ikke nødvendigvis nogen intention om, at vi skal have færre rygere, rygere skal selv finansiere de omkostninger, de forårsager i sundhedsvæsnet udover det, er det deres eget valg,” siger Jakob Rixen fra Liberal Alliance.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *